Kristallkrona – En rengöringsguide

Så får du din kristallkrona att riktigt glänsa

lära dig rengöra en kristallkrona

En kristallkrona kan ge ditt hus extra elegans oberoende av var du placerar den, i hallen, över matbordet, i sovrummet eller till och med i badrummet! Men för att din kristallkrona skall behålla sin elegans måste den emellertid hållas ren. Skillnaden på en glänsande, rengjord kristallkrona och en dammig en är mycket stor.

Så, hur rengör du då en kristallkrona? Här är några hjälpsamma tips:

För en snabb rengöring, eller om du inte har möjlighet att montera ned din kristallkrona från taket, börja med att lägga tidningar, handdukar eller en trasa under kristallkronan (det finns ingen anledning att smutsa ner andra delar av hemmet för att du rengör en del). Du kan nå upp med hjälp av en dammvippa med långt skaft och ta bort så mycket damm som möjligt. Sen kan du spraya med glasrengöringsmedel, du kan använda hur mycket du vill, du kan dränka den i det, det skadar inte. Sedan låter du rengöringsmedlet droppa av och vips har du en glänsande skimrande kristallkrona igen, på nolltid dessutom.

Självklart, även fast detta är ett fantastiskt och lätt sätt att rengöra din kristallkrona, så finns det gånger du föredrar en grundligare rengöring (bör göras minst en gång per år). Tyvärr så kräver denna rengöring lite isär plockande och en hel del skrubbande. Så här gör du. 10 steg:

1. Stäng av elektriciteten.

2. Försiktigt, men med ett stadigt grepp ska du nu ta bort lampan från armaturen. Om du är orolig så ta hjälp av någon för kristallkronor kan vara väldigt tunga. Om du föredrar att låta kronan hänga kvar så går det också bra, då behöver du bara använda något att kliva på och sedan ta bort kristallerna en och en för att rengöra dem.

3. Ta ur samtliga glödlampor.

4. Skydda kristallerna du tar lös från kristallkronan genom att lägga en vikt handduk längs med botten på diskhon, eller vad du nu vill använda dig av.

5. Fyll diskhon (om du nu använder den) med så varmt vatten som du klarar av att hantera och häll i valfritt rengöringsmedel.

6. Ta bort kristallerna försiktigt, några i taget. Tvätta dem i vattnet med rengöringsmedlet och skölj dem senare med varmt vatten (du kan även skölja i varmt vatten med lite ammoniak i).

7. Torka dem torra och sätt omedelbart tillbaka dem i kristallkronan.

8. Se till att du inte tar bort alla kristaller på en gång. Om du gör det kan du få svårigheter att memorera var de ska sitta någonstans på kristallkronan. Bestäm bara ett ställe där du ska börja och arbeta dig metodiskt runt lampan.

9. Torka av armarna på kristallkronan med en mjuk trasa.

10. Torka av glödlamporna försiktigt med en mjuk trasa och sätt tillbaka dem där de ska sitta.

Skillnaden mellan din smutsiga kristallkrona och din rentvättade kristallkrona kommer med all säkerhet att förvåna dig. Det kan till och med vara svårt att ens tänka sig hur den såg ut innan, nu när du ser hur glänsande din nya fina kristallkrona är!