Städa hemmet – Så gör du det effektivt

Det finns verkligen inget sätt som är fel när det kommer till att städa hemma. Men som med alla annat, är tiden värdefull också när det kommer till städningen. Ju mer städning du kan hinna med på en dag, desto mer potentiella tidsvinster har du möjlighet att göra. Om du kan slutföra en basstädning snabbare, desto mer tid har du för att gör andra roligare saker.

Att få ut det mesta av din tid när du städar hemmet

snabbstädning av ditt hem på bäst sättNär du börjar städa det är viktigt att inte dra med dig smuts in i rum eller till ytor som du redan har rengjort. Det mest produktiva är att börja i ett rum som inte är centralt beläget – vanligtvis är det sovrum och badrum, för att sedan arbeta dig igenom resten av huset. Rengör ytor som används mycket, inklusive köket, sist.

Här följer några allmänna tips för att spara tid vid städning:

* Se till att du har de tillbehör du behöver nära till hands. Ett enkelt sätt att göra detta är att bära alla dina leveranser i en hink. Om du använder koncentrerade produkter, blanda tillräckligt mycket på morgonen så att det räcker hela dagen.
* När du torkar rent, göra det bästa av varje rörelse. Undvik att backa. Varje steg du tar för att gå tillbaka till rum som du redan har rengjort kostar tid och energi.
* Rengör alltid från topp till botten, annars måste du torka bort damm och smuts som faller från högre ytor en gång till.
* Att arbeta i cirkulära mönster bidrar till att minska fotspåren och håller dig fokuserad så att inga uppgifter lämnas ogjorda.
* Använd färgkodade mikrofiber så att du inte smutsar ner rena ytor i onödan.
* Använd alltid högkvalitativa rengöringsmedel och förnödenheter. Spendera lite mer och köp professionella, starka rengöringsmedel från en betrodd städdistributör. Undvik att använda hemmagjorda blandningar, eftersom de inte alltid kommer att ha samma styrka och de kan skada ytorna du rengör samt påverka kvaliteten på din städning.
* Spara tid och energi genom att låta din städredskap göra jobbet åt dig. Applicera rengöringsmedlet och ge det sedan några minuter att verka innan du torkar rent.
* Håll alltid dina verktyg och din utrustning i gott skick. Spendera lite tid i slutet av varje dag för att rengöra och inspektera utrustningen.

Spara tid vid rengöring ett badrum genom att först applicera rengöringsmedel i toalettskålen. Sedan, medan rengöringsmedlet verkar, går du vidare till duschen eller badkaret. Kom ihåg att börja i högst upp och arbeta dig nedåt. Efter duschen, avsluta toaletten, och sedan gå vidare till bänkar, tvättställ och kranar. Som en extra touch, rengör ev. tvålkoppar. Glöm inte att torka av väggar och strömbrytare. Avsluta med att sopa och skura golvet.

För vardagsrum, sovrum och smårum – börja med att damma högt och arbeta dig nedåt. Torka alla strömbrytare. Dammsug rummet långsamt och grundligt. Om du rengör ett stort rum eller ett rum med möbler som måste flyttas, kanske du vill städa det i sektioner.

Köket ska vara en av de sista rum du städar. Den specifika sätt på vilket du städar ett kök bestäms av kökets planlösning. Som alltid, arbeta uppifrån och ned. Börja med att rengöra eventuella köksapparater som står framme på bänkarna, som brödrostar och mikrovågsugnar. Fortsätt sedan till spishällen och rengör med ett allrengöringsmedel eller desinficerande rengöringsmedel. Torka bänkskivorna. Flytta och städa under apparater. Torka sedan av utsidan av kylskåpet, ugnsluckan och andra stora apparater. Rengör diskhon och avsluta sedan med att sopa och skura golvet.

Att arbeta effektivt och låta dina rengöringsprodukter göra jobbet åt dig, samt att hålla din utrustning i toppskick, snabbar tiden för varje städjobb. Och ju mindre tid du behöver lägga på städningen, desto mer vinst i ledig tid!