Kakel och Kakelfog – En rengöringsguide

Göra rent kakel och kakelfog – Anlita expert eller göra själv?

För de allra flesta av oss är hemmet vår största och viktigaste investering och att rengör kakel och kakelfogar grundligtupprätthålla värdet av denna investering är väldigt viktigt. När folk tänker på att underhålla sitt hem, ser de gärna stora reparationer och arbeten framför sig. Men regelbundet underhåll bör alltid inkludera omhändertagande av ytor såsom golv, bänkar och badrum. Dessa ytor skall städas dagligen eller varje vecka beroende på hur smutsiga eller fuktiga de är. Detta underhåll kan ju uppenbart göras av husägaren själv.

Det rekommenderas att keramiskt kakel och kakelfog samt naturstenar såsom kakelsten, skiffer och granit skall rengöras grundligt minst en gång per år. En grundlig rengöring tar bort ihopsamlat smuts, bakterier, mögelgrunder, rost och liknande. Detta kan göras av husägaren själv med hjälp av en ångtvätt eller genom timmar med städning för hand, på alla fyra, med rengöringsmedel för kakel och fogmassa och en hård borste i högsta hugg.

Ångtvätt av kakelfogar

Ångtvättarna som man kan hyra på vanliga affärer, ”gör det själv”-butiker och uthyrningsfirmor är oftast mer kraftfulla än de ångdammsugare man kan köpa. Men maskinerna du hyr är däremot inte lika kraftfulla som de som dagligen används av yrkesmännen i branschen. Det starkare trycket och suget, samt det hetare vattnet, är det bästa sättet för att rengöra kakel och fogar på djupet. I de flesta fall så kan inte de maskinerna du hyr leverera samma resultat som de professionella maskinerna, helt enkelt på grund av att golvet är för smutsigt för att ens kunna tvättas rent med ett lägre tryck och kallare vatten.rengör kakel med ångtvätt

Att skrubba kakel och kakelfogar med en vanlig borste och ett rengöringsmedel kan skada fogarna på grund av den hårda borstningen. Detta är ett hårt arbete och kommer med säkerhet att köra slut på den som utför det. Även om du har knäskydd är det tröttsamt att utföra arbetet på alla fyra, och även en liten yta tar väldigt lång tid.

För att undvika att resultatet blir en stor besvikelse när du hyr en maskin som inte rengör golvet tillräckligt, och för att slippa timmarna med hårt skrubbande för hand, kan du låta en expert göra jobbet åt dig på snabbare tid och med bättre resultat tack vare sina kraftfulla maskiner.

Rengöringsmedel för kakelfog

Rengöringsmedlen som finns tillgängliga för yrkesmän varierar i styrka och applikation, och förutom det, så har en yrkesman mer kunskap och expertis för att kunna välja rätt medel till just ditt golv, då man lätt kan skada fogmassa och natursten om man själv prövar med att använda ett medel som sedan visar sig vara fel. En vanlig missuppfattning är att kommersiella rengöringsmedel lämnar kemikalierester på golvet som inte är bra för varken människan eller våra husdjur. Detta stämmer dock inte då den starka kraften hos ångtvätten och det höga vattentrycket tar bort inte bara smutsen utan också eventuella kemikalier under rengöringen.

Att låta en expert rengöra ditt klinkergolv och fogar en gång per år kan faktiskt öka värdet på ditt hem. Det finns inget vackrare än ett välvårdat kakelgolv! Var noga med att dokumentera varje rengöring och vilket företag du anlitar så att du kan visa upp hur väl du har tagit hand om ditt golv om du någon gång bestämmer dig för att sälja.

Du kanske redan har vant dig med hur fogarna ser ut, men kom ihåg att när du moppar ditt kakelgolv så fastnar det bakterier, smuts och annat i fogarna. Det är praktiskt taget omöjligt att moppa fogar så att de blir rena. Fogmassa är poröst och suger åt sig i stort sett allt som det kommer i kontakt med. Detta gör det omöjligt att rengöra utan en högtryckstvätt. Och efter att du väl har gjort det, så kommer du förvånas över hur smutsiga dina kakelfogar egentligen var.

Om du vill undvika det svåra arbete som det innebär att göra det själv, och om du vill ha ett bättre resultat, så bör du anlita en expert för att göra rent ditt klinkergolv. Kontakta en rekommenderad städfirma i Luleå för prisvärda städtjänster. De har utrustningen och kunskapen för att skapa det bästa resultatet för dig. Samtidigt så kommer du kunna njuta, inte bara av det ökade värdet på ditt hem, utan också av riktigt vackra golv.