Hur får man bort blodfläckar på en matta?

Mattor lägger estetiskt värde till ditt utrymme vare sig det är hemma eller på kontoret. Bortsett från den vanliga rutinmässiga rengöringen och dammsugningen kommer det en dag då du behöver göra mer än så. Till exempel kommer blodfläckar att dyka upp och måste tas bort. Det finns många typer av fläckar men vi kommer att prata om hur man får bort blodfläckar från din dyrbara matta. Här är enkla tips som hjälper dig att få bort blod.

Få bort färskt blod på mattan

Färska blodfläckar tas bort snabbare än torra fläckar. Det enklaste är att använda vatten och en handduk. Doppa handduken i vatten, pressa ut vattnet så det lämnas kvar lite för att hjälpa dig att ta bort fläcken. Försök att skrubba på fläcken med handduken, men var försiktig så att du inte sprider blodet till orörda områden på mattan. Gör detta upprepade gånger tills fläcken bleknar. Skölj den emellan så att du inte sprider blodet på mattan varje gång du doppar handduken i vatten.

så tar du enkelt bort blodfläckar

Flytande rengöringsmedel

Om en handduk och vanligt vatten inte fungerar, använd ett flytande rengöringsmedel. Den du har i ditt kök kommer att göra susen. Vätskan bör inte innehålla färgämnen. Sådana kommer faktiskt att göra fläcken värre eftersom den kommer att ta bort blodet men ersätta det med en annan fläck orsakad av färgämnet i tvättmedlet. Blanda nu tvättmedlet med lite vatten och se till att du inte späder ut det för mycket. Använd blandningen på fläcken när du blöter upp den upprepade gånger.

Något annat som kan hjälpa är att använda väteperoxid. Se dock till att du inte använder denna komponent på mörkfärgade mattor. Det tenderar att bleka upp nyansen och kan göra mattan ful. Den första reaktionen du ser när du häller den på fläcken är skummet. Efter det börjar du gnugga fläcken kontinuerligt för att få bort den. Använd en våt handduk doppad i kallt vatten. När ljuset träffar peroxiden förvandlas det till vatten. Därför behöver du inte rengöra området efter att fläcken tagits bort.

Raklödder får bort blodfläckar

När peroxid kan förstöra dina mörkfärgade mattor, använd istället skummande rakkräm. Applicera det på fläcken och vänta i fem minuter. Använd en fuktig trasa för att få bort fläcken.

Få bort torra blodfläckar på en matta

Som nämnts tidigare är torra blodfläckar svårare att ta bort än färska, våta blodfläckar. Det betyder att du kommer att behöva starkare vätskor än rengöringsmedel, väteperoxid och rakkräm. Överväg att blanda salt och ofärgad köttmörare i lika stora portioner. Applicera detta på fläcken och låt det suga in i 12 timmar. Blandningen sönderdelar fläcken. Dammsug området och badda sedan området med en våt trasa.

Köttmörare förstör silke– och ullmattor. Använd därför bara saltpasta. Gnid det på fläcken upprepade gånger. Tvätta av saltet efteråt och dammsug sedan.

Det andra sättet att ta bort torra blodfläckar är att använda en blandning av varmt vatten och ammoniak. En matsked ammoniak och en halv kopp vatten gör jobbet. Använd en bit trasa och applicera blandningen på fläcken för att ta bort den. Om du har använt blekmedel på mattan, använd inte ammoniaklösningen. Om du gör det kommer du att skapa en farlig gas.